Skip to content

Svi Zajedno - Mladi Medureligijskog vijeca u BiH

  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
Dječiji dom "Tuzla" Tuzla Ispis E-mail
četvrtak, 11 Septembar 2008 10:50

Ova ustanova počela je sa radom 1980 godine. U domu su smještena djeca bez roditeljskog staranja, djeca čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama te djeca u stanju socijalne potrebe. Osnovna djelatnost ovog doma je da socijalno zbrine djecu i omladinu bez roditeljskog staranja, bez uočenih razvojnih poremećaja uzrasta od 0 do 18 godina čiji je razvoj ometen obiteljskim prilikama sve do obezbjeđenja uslova za njihov povratak u vlastitu obitelj, uključivanje u život izvan doma ili dok im se nepruži neka druga odgovarajuća zaštita.

Dom ima ukupno 39 zaposlenih radnika svih profila. Također i volonteri sudjeluju u radu sa djecom. Dom trenutno ima svoja tri volontera.

Unutrašnja struktura doma funkcioniše po svojim organizacionim strukturama:

-          baby odjel koji obuhvata uzrast  od 0 do 6 godina, gdje uzrast od 3 do 6 godina čini obdanište. Ovaj odjel trenutno broji 24 djece.
-          školsko odjeljenje koje obuhvata djecu koja pohađaju školu. Trenutno 12 djece pohađa srednju školu, ostala djeca pohađaju osnovnu školu, te 8 djece pohađa specijalnu školu.

Djeca nakon završetka srednje škole idu u kuću za mlade, gdje se dalje uključuju u život van doma. Za onu djecu koja žele da nastave studij obezbjeđen je studentski dom gdje su smješteni i finansirani od strane svojih donatora. Smještajni kapacitet ove ustanove je 200 mjesta za djecu uzrasta od 0 do 18 godina i to:


-        
30 mjesta za djecu od 0 do 5 godina
-         170 mjesta za djecu od 6 do 18 godina
-          Mabu projekat – 8 majki i 8 beba
-          Prihvatilište – kapacitet četvero djece

Jedan od sektora osnovne djelatnosti doma je i prihvatilište, gdje dolaze djeca npr. sa ulice i tu ostaju 24 sata, te se u tom periodu zajedno sa centrom za socijalni rad djeca zbrinjavaju i dalje upućuju roditeljima ili ustanovi koja će ih zbrinuti.

U domu su smještena djeca samo sa područja Tuzlanskog kantona. Nacionalni status doma je mješovitog tipa.

Koncepcija rada doma je po principu dom-porodica, gdje se stariji brinu o mlađima odnosno radi se na imitaciji biološke porodice. Trenutno u domu je 6 porodica, gdje jednu porodicu čini 14 djece. Naravno, u domu se poštuje kućni red koji je propisan pravilima tako da je svaki dan za djecu ispunjen, bilo školskim obavezama ili slobodnim aktivnostima.

Ovaj dom ima i svoje stalne donatore, ljude dobre volje iz Italije, Njemačke te Holandije koji  djecu opskrbljuju finansijski, odjećom, obućom, školskim priborom te zahvaljujući tome sva djeca mogu da idu na godišnji odmor. Jedan vid donacije je i donacija za Kurban Bajram kada dom dobije dovoljno mesa za cijelu godinu. Dom ima svoju zdrastvenu zaštitu, a postoji dobra suradnja sa domom zdravlja. Pedijatar dolazi u dom dva puta sedmično, po potrebi dolazi također i zubar.

Dom se često susreće sa problemima liječenja. Ako dijetetu potreban operativni zahvat, osoblje doma se ne smije potpisati odobrenje tog operativnog zahvata, nego je potpis potrebno nabaviti od biološkog roditelja kojeg je veoma teško kontaktirati u kratkom vremenu.

Isto tako, ako dijetetu potrebno rendgensko snimanje, osoblje doma mora da prisustvuje samom snimanju držeći dijete tako da se osoblje doma zrači više puta godišnje, što značajno narušava njihovo zdravlje.

Kako u posljednje vrijeme statistike pokazuju porast ostavljanja tek novorođene djece, ova ustanova razvila je  „ Mabu“ projekat, gdje u dom primaju majke sa djecom na šest mjeseci odnosno godinu dana i pružaju im sve neophodno za život, te na taj način smanjuju broj ostavljene djece.

Javna ustanova
Dom za djecu bez roditeljskog staranja
Tuzla

Kozaračka 11
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina

Telefon:
+ 387 35 250 537
Tel/Fax:
+ 387 35 273 502

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript